Czy cukier w diecie jest zdrowy?
Data publikacji 23 lutego 2020
Zdrowe odżywianie to modny obecnie styl życia, który bardzo dobrze wpływa na nasze samopoczucie psychiczne i utrzymanie ciała w dobrej kondycji. Powstaje pytanie, czy cukier szkodzi w odpowiedniej diecie, która ma utrzymać nas w dobrej formie? Cukier przede wszystkim to sacharoza uzyskana z buraków cukrowych, nie szkodzi nam jej spożywanie tylko nadużywanie. W wyniku jedzenia słodkich przekąsek nasz mózg uwalnia dopaminę, która odpowiada za nasz dobry nastój i poczucie przyjemności.
Różne oblicza cukru
Cukier przede wszystkim to węglowodan, czyli substancja występująca w pokarmach pod różną postacią na przykład w ziemniakach jest to skrobia a w mleku laktoza. Mózg potrzebuje cukru, bez niego obumiera, dlatego powinniśmy pamiętać o dostarczaniu mu regularnie odpowiedniej porcji węglowodanów, z których czerpie energię. Sam cukier to puste kalorie i do utrzymania naszych komórek organizm potrafi metabolizować glukozę z innych związków chemicznych. Dzięki wiedzy, jaką w obecnych czasach posiadamy, powinniśmy w naszej diecie mieć przede wszystkim węglowodany złożone.
Sport a cukier w diecie
Podczas uprawiania sportów rekreacyjnie czy zawodowo musimy pamiętać o zbilansowanej diecie. Pamiętajmy również o napojach, w których jest duża ilość cukru, lepiej po intensywnym wysiłku napijmy się wody z cukrem i solą, uzupełni to nasze elektrolity, niż na przykład coca-coli, która posiada w swoim składzie siedem łyżeczek cukru. Dla chorych na cukrzycę przy spadkach cukru, które mogą doprowadzić do utraty przytomności lub śpiączki, cukier jest ratunkiem. Najczęściej jednak nadużywanie słodkich przekąsek typu pączki, batony z tłuszczem palmowym lub słodzenie syropem glukozowo-fruktozowym nie jest wskazane. Tym bardziej że oprócz słodkich rzeczy jemy ziemniaki, pieczywo, makaron, w których też jest cukier, spożywanie ich w dużych ilościach prowadzi, do zakłócenia naszego metabolizmu a co za tym idzie do nadwagi a nawet otyłości.
Jeżeli bardzo chcemy zjeść coś słodkiego zadbajmy, żeby było to zdrowe, upieczmy ciasto bez syropu glukozowego i tłuszczu palmowego, na oleju rzepakowym ze zwykłym cukrem. Radości życia nie musimy czerpać z jedzenia nadmiernej ilości słodyczy tylko z dobrze zbilansowanej diety, w której będą owoce, warzywa i węglowodany złożone.
Nadwyżka cukru
Nadmiar cukru prowadzi do kłopotów ze zdrowiem, przyczynia się do powstania cukrzycy, otyłości i innych chorób. Można osłodzić sobie życie bez dodatku cukru, na przykład wybierając, płatki pełnoziarniste z dodatkiem malin, wiśni, chleb z pełnego ziarna, czy ciasteczka z suszonymi owocami.
Wyciągnijmy odpowiednie wnioski z jedzenia nadmiernej ilości cukru i jeżeli musimy posłodzić, postarajmy się stosować zdrowe zamienniki. Dobrym przykładem może być stosowanie ksylitolu, który posiada, czterdzieści procent mniej kalorii niż cukier jest produkowany z kory brzozy. Zdrowie zależy, od nas samych od tego co jemy i w jakich ilościach. Dobrym zwyczajem będzie czytanie etykiet na produktach, od nawyków zależy nasza kondycja, zdrowie i psychika w zdrowym ciele będzie zdrowy duch.