Produkty z dużą ilością witamin
Data publikacji 10 kwietnia 2020
Dietetycy od dawna zalecają, aby do swojego codziennego menu wprowadzić produkty pełne witamin. Wiele osób nie stosuje się do tych zaleceń, co nie jest zbyt mądrym podejściem. Dostarczanie odpowiednich witamin powoduje, że rzadziej chorujemy, mamy zwiększoną odporność oraz jesteśmy pełni energii. Zdrowa dieta jest jedynym wyjściem, by dostarczyć do swojego organizmu odpowiednie mikroskładniki, które są niezbędne.
Rola witamin o organizmie
Miejmy także na uwadze, że witaminy pełnią wiele ról w organizmie. To one w głównej mierze pomagają wzmocnić nasze kości, przekształcić żywność w energię, a także naprawiają uszkodzone komórki. Pamiętajmy, że wielomiesięczny niedobór witaminy C może powodować szkorbut. W tym wypadku można zauważyć krwawienie z dziąseł oraz apatię szkorbutu. Z kolei niedobór witaminy D powoduje krzywice, czyli, krótko mówiąc, nasze kości stają się słabe przez co taki stan może prowadzić do deformacji szkieletu. Warto również wiedzieć, iż w krajach Trzeciego Świata ludzie stają się ślepi z powodu braku witaminy A. Dlatego konieczne jest wprowadzenie do swojej diety produktów, które w przyszłości mogą zapobiec taki sytuacjom a nasze ciało będzie silne i zdrowe. Pamiętajmy też, że spożywanie witamin w nadmiarze też może mieć swoje skutki uboczne.
Nadwyżki witamin
Dostarczanie powyżej 8 mg dziennie witaminy A może między innymi doprowadzić do uszkodzenia wątroby, zaburzenia widzenia oraz utraty włosów. Natomiast spożywanie więcej niż 10 g witaminy C przyczynia się do bezsenności, biegunek, a nawet powstawania kamieni żółciowych. Przesadzanie z witaminą B6 wywołuje trudności w poruszaniu się i zanik czucia. Dlatego zawsze pamiętajmy, aby sprawdzić zakupionym opakowaniu, ile tabletek możemy danego dnia przyjąć. W przypadku, gdy chcemy uzyskać szczegółowe informacje warto zapytać o zdanie specjalistę. Najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w produkty, które dostarczą nam niezbędnych mikroskładników. Jeżeli będziemy mieli odpowiednio ułożoną dietę, wtedy nie będzie trzeba kupować suplementów. W natce pietruszki jest najwięcej witaminy C, która przede wszystkim poprawia odporność organizmu, ułatwia gojenie ran oraz złamań, a także uczestniczy w tworzeniu kolagenu. Kolejnym pełnowartościowym produktem jest papryka, zawierająca duże ilości witaminy E, która jest głównym przeciwutleniaczem w komórkach. Witamina K w największych ilościach występuje w sałacie, brokułach i szpinaku. Jej niedobory mogą wydłużać czas krzepnięcia krwi. Dosyć dobrze nam znana marchew dostarcza nam dużo witaminy A, która działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych, działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych, sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek oraz co najważniejsze zapewnia odpowiednie widzenie. Spożywanie wszelkiego rodzaju ryb, a także jajek dostarcza do ciała witaminę D. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowy rozwój układu kostnego i regulację gospodarki wapniowo-fosforowej. Jedzenie takich produktów jak fasola, orzechy czy drób zapewni nam prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki zawartej w nich witaminie B.