| pon. | wt. | śr. | czw. | pt. | sob. | niedz. |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | |
| 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 |
Przede wszystkim kojarzy nam się z barwieniem brwi, rzęs a także i włosów, jak najbardziej słusznie ale przy okazji może warto wiedzieć, że henna zwana inaczej lawsonią to krzew o wysokości 2-6 m, rosnący w Azji, Afryce, Australii. W liściach tego krzewu występuje substancja zwana lawsonem i ona właśnie posiada właściwości barwienia skóry i włosów. Barwnik otrzymujemy przez ekstrakcję sproszkowanych liści. Henna należy do grupy najstarszych środków kosmetycznych i jak wiadomo używana jest po dzień dzisiejszy.
Komentarze (0)
Komentarze (0)