Wydarzenia

Wydarzenia

pon. wt. śr. czw. pt. sob. niedz.
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 

Partnerzy:

Partnerzy:

Ankieta

Ankieta

Najlepszy sposób na piękną opaleniznę?
 

Słownik kosmetyków i składników kosmetycznych

 
Benzoyl peroxide

Jest to chemiczna substancja złożona z dwóch utlenionych grup benzoidowych. Jej głównym zastosowaniem w kosmetyce jest terapia zmian skórnych w postaci trądziku. Do tych celów została użyta na początku XX wieku i do dziś stosowana jest powszechnie w terapii trądzikowej. Substancja działa peelingująco – wysusza zmiany trądzikowe, determinuje wymianę naskórka i oczyszcza pory skórne z bakterii, jednocześnie dając zabezpieczenie antybakteryjne. W wielu przypadkach może jednak wykazywać działanie drażniące na skórę, szczególnie przy zastosowaniu zbyt dużego stężenia. Często używana jest też w farbach do włosów lub jako składnik czynny wybielających past do zębów.

 

Komentarze (0)

Komentarze (0)

Gość
Copyright © 2010 Pięknieje Sp. z o.o.                      Wszelkie prawa zastrzeżone
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO "DOTACJE NA INNOWACJE"
Realizacja:  Ideo Powered by:  Edito CMS Projekt graficzny:  Beata Bajno
Pola zainteresowania serwisu Pieknieje.pl: stylista, makijaż, fryzury, trendy, kobieta, włosy, uroda