Używały jej starożytne piękności, a zawodnicy startujący w igrzyskach olimpijskich nacierali swoje ciała oliwą, by uchronić się przed palącymi promieniami słońca, a przy okazji pięknie uwydatniało muskulaturę.
Oliwka to powszechnie dziś stosowany preparat kosmetyczny. Dzisiejsza oliwka produkowana jest na skalę masową ze składników półnaturalnych, zupełnie przeciwnie niż w starożytności. Najczęściej była stosowana oliwka z oliwek, czyli – jak to nazywał Homer – „płynne złoto”.
Smarowanie skóry oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres wygładza zmarszczki, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Jest naturalnym filtrem UV, zabezpieczającym skórę przed szkodliwymi skutkami opalania (jednak dość słabym, dlatego nie wystarczy się nią posmarować, by móc się bezpiecznie opalać).
F jak fasada wilgoci
Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwka jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.
Co jeszcze ma w sobie urododajna oliwa z oliwek? To skarbnica witamin oraz soli mineralnych. Są tam witaminy C, E, te z grupy B, a także żelazo i fosfor. Taki skład oliwy sprawia, że dzięki codziennej pielęgnacji oliwką twoja skóra wygląda młodo.
Dlatego oliwę z oliwek warto nie tylko stosować do sałatek, ale także szukać jej w kremach, balsamach, płynach do kąpieli, pilingach czy balsamach do ust.










Komentarze (0)
Komentarze (0)