Noni, czyli Morinda Citrifolia – to wiecznie zielony krzew o dużych ciemnozielonych połyskujących liściach.
Najchętniej rośnie na glebach wulkanicznych wysp Polinezji Francuskiej, gdzie może „wygrzewać się” do woli w promieniach słońca. Można też spotkać go w Indiach, na Samoa, w Indochinach i Australii.
Noni potocznie nazywany jest „serowym owocem”, ten niecodzienny przydomek ma związek z nieprzyjemnym smakiem i zapachem tej egzotycznej rośliny, dojrzały owoc „pachnie” bowiem żółtym serem. Całe szczęście, do produkcji pielęgnacyjnych kosmetyków wykorzystywane są najczęściej miąższ i pestki.
Noni jest bogaty w fitocydy, co wykorzystywane jest przy leczeniu infekcji grzybiczych skóry głowy. Produkty zawierające w sobie wyciągi z tej egzotycznej rośliny z powodzeniem pomagają zwalczać tłusty łupież i ograniczać wypadanie włosów, dzięki czemu włosy odzyskują piękny, zdrowy i pełen połysku wygląd.








Komentarze (0)
Komentarze (0)