Chcesz wiedzieć co zawierają w sobie produkty, których używasz na co dzień? Sprawdź z nami ich skład.
Poniżej kolejna porcja składników najczęściej spotykanych w pielęgnujących kosmetykach do włosów według Międzynarodowego Nazewnictwa Składników Kosmetycznych (INCI).
Jojoba Seed Extract, Simmondsia chinensis (Jojoba) Seed Extract – wyciąg z nasion jojoby, charakteryzuje się bardzo dobrym współczynnikiem wchłaniania, zmniejsza utratę wody w warstwie rogowej, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu. Wykazuje także właściwości natłuszczające oraz odżywcze, a także działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się komórek i działaniu niekorzystnych czynników zewnętrznych w tym również słońca. Intensywnie nawilża, pielęgnuje skórę i włosy.
Keratin (Keratyna) – to grupa protein odpowiedzialych za stabilność i formę komórek, główny budulec włosów i paznokci. W preparatach do włosów działa stabilizująco, wzmacniająco i uelastyczniająco. Wykorzystywana jest w produkcji kosmetyków do włosów zniszczonych.
Lactic acid (Kwas mlekowy) – kwas naturalnie występujący w mleku i owocach, ma postać przezroczystej, gęstej cieczy, o lekko wyczuwalnym kwaśnym zapachu. Kwas mlekowy działa wygładzająco i nawilżająco na skórę głowy i włosy.
Lavender Oil (Lavandula angustifolia) – olejek eteryczny uzyskany z kwiatów lawendy wąskolistnej. Posada właściwości kojące i antyseptyczne. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.
Lawsonia inermis, Henna Extract – wyciąg z lawsonii bezbronnej, posiada właściwości barwiące i pielęgnujące, wykorzystywany jest do produkcji szamponów i odżywek pielęgnacyjnych i przedłużających żywotność koloryzacji.
Limonene – środek zapachowy, może powodować podrażnienia.
Linum usitatissimum Seed Oil, Flaxseed Oil – olej z nasion lnu zwyczajnego, emolient i środek przeciwzapalny bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, białka i minerały. Wykorzystywany do produkcji odżywczych preparatów do włosów suchych.
Linalool – środek zapachowy, może powodować podrażnienia.
Kosmetyki dla świadomych konsumentek:










Gość
Komentarze (1)
Komentarze (1)