Partnerzy:

Partnerzy:

Ankieta

Ankieta

Najlepszy sposób na piękną opaleniznę?
 

Reklama

Reklama

Aktywny czynnik hipoalergiczny dla wrażliwej cery
 
 

©istockphoto

Co to jest aktywny czynnik hipoalergiczny?

Twarz
Z pewnością nie raz na ulotce kosmetyku wyczytałaś, że w jego składzie jest tajemniczy aktywny czynnik hipoalergiczny. Generalnie nazwa brzmi zachęcająco. Ale co to właściwie jest i skąd się wziął? Oraz dlaczego jest tak istotny dla urody? Czytaj tutaj...

Historia czynnika hipoalergicznego rozpoczęła się podczas francusko-amerykańskiej wyprawy naukowej Hydronaut prowadzonej przez Francuski Instytut Badań Morskich (IFREMER) wzdłuż wybrzeży meksykańskich. W czasie tej ekspedycji badacze odkryli pod wodą, na głębokości 2650 m – źródła hydrotermalne.

Źródła te powstają z infiltracji wody morskiej, która krąży w sieci uskoków skorupy ziemskiej. Woda morska, wraz z lawą bazaltową podczas krzepnięcia, ogrzewa się, traci swoje pierwotne właściwości i przekształca się w płyn, którego skład chemiczny jest całkowicie odmienny. Ta swoista alchemia dała początek wspaniałym oazom życia zamieszkałym przez nieznane formy zwierzęce i struktury, którym towarzyszył cały poczet mikroorganizmów. Owe mikroorganizmy odgrywają podstawową rolę w cyklu biologicznym populacji żyjących w źródłach hydrotermalnych. W świecie bez słońca, te oryginalne ekosystemy opierają się na symbiozie pomiędzy bezkręgowcami a mikroorganizmami zdolnymi do chemosyntezy.
Morskie mikroorganizmy stanowią obiekt wielu badań naukowych. Żyjąc w ekstremalnych warunkach są zdolne, w niektórych okolicznościach, syntetyzować i wydzielać różnorodne substancje. Niektóre z tych substancji mają ogromne znaczenie dla nauki, a szczególnie dla badań biomedycznych. Część z nich stanowi przedmiot wielu patentów międzynarodowych.

Narodziny czynnika hipoalergicznego
Ten aktywny składnik jest otrzymywany w procesie biotechnologii z mikroorganizmów żyjących w położonych na głębinach źródłach termalnych. To polisacharyd – aktywna cząsteczka o słabej koncentracji, która stymuluje skórę, wzmacnia ją oraz pomaga jej walczyć z agresorami i naprawiać uszkodzenia. Zapobiega i redukuje oznaki nietolerancji i dyskomfortu skóry. Zabezpiecza system obronny skóry, a w przypadku uszkodzenia natychmiast uruchamia proces odbudowy oraz odnowy komórkowej.

Rada! Jeśli szukasz kosmetyków, które z całą pewnością cię nie uczulą lub kosmetyków dla skóry bardzo wrażliwej i alergicznej, powinny one w swym składzie mieć skoncentrowany czynnik hipoalergiczny. Dokładnie czytaj ulotki i opisy preparatów, które kupujesz.

Aktywny czynnik hipoalergiczny znajdziesz między innymi w profesjonalnych kosmetykach Academie.

Oceń :

średnia ocena :

5 na 5

1 ocena

Dodaj do ulubionych
poleć znajomemu
 

Komentarze (1)

Komentarze (1)

Gość
Dodany: 9 Sierpienia 2010
 
Super! Tylko powiedzcie pod jakimi nazwami występuje ten czynnik. Bo na swoich kosmetykach, a jestem megaalergikiem, nie widzę takiej nazwy, za to widzę mnóstwo innych...
Copyright © 2010 Pięknieje Sp. z o.o.                      Wszelkie prawa zastrzeżone
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO "DOTACJE NA INNOWACJE"
Realizacja:  Ideo Powered by:  Edito CMS Projekt graficzny:  Beata Bajno
Pola zainteresowania serwisu Pieknieje.pl: stylista, makijaż, fryzury, trendy, kobieta, włosy, uroda