Dermokosmetyki to produkty pośrednie między pielęgnacją a leczeniem skóry. Zawierają w swoim składzie minimalne stężenia „zbędnych” składników typu: barwniki, substancje zapachowe czy konserwanty, które często bywają przyczyną uczuleń i podrażnień.
Kosmeceutyki mają za zadanie zapobiegać procesom starzenia się skóry. Do najczęściej stosowanych substancji czynnych w dermokosmetykach należą: witaminy, niektóre hormony, alfahydroksykwasy i ich pochodne, ceramidy, enzymy, środki wybielające, wszelkie czynne ekstrakty roślinne, olejki eteryczne, nośniki (np. tlenu), mocznik, czynniki wzrostowe, czynniki nawilżające.
Poniżej opisy podstawowych składników:
ALFAHYDROKSYKWASY (AHA) Kwasy AHA to naturalne, nietoksyczne kwasy występujące w różnych owocach, warzywach, trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. W kosmetyce stosuje się najczęściej kwasy: glikolowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, winowy. Działanie ich polega na uzyskaniu efektu peelingu (ułatwiają złuszczanie się komórek warstwy rogowej naskórka), który następuje w wyniku użycia produktu o lekko kwaśnym odczynie. Kwasom AHA przypisuje się działanie stymulujące proces odnowy skóry poprzez przyspieszenie podziału komórkowego, czego rezultatem jest wygładzenie zmarszczek. Ponadto wykazują działanie nawilżające poprzez rozluźnienie wiązań naskórka. Kwasy AHA dzięki zmiękczającemu działaniu mogą być także używane jako nośniki dla innych substancji np. kwas glikolowy wnika głębiej w skórę i umożliwia wchłonięcie innych substancji np. kwasu hialuronowego czy witamin. Kwasy te wykazują również działanie rozjaśniające – polega ono na tym, że AHA zapobiegają zbijaniu się pigmentu w bryłki i nie dochodzi do przebarwień skóry.
WITAMINY Kolejną dużą grupą substancji stosowanych w dermokosmetykach są witaminy. Największe znaczenie w kosmetyce mają witaminy A, E, C. Substancje te hamują proces starzenia się skóry, nie zakłócając zachodzących w niej procesów fizjologicznych. Witaminy stosowane zewnętrznie wspomagają naturalne systemy metaboliczne i obronne.
Witamina A (retinol) i jej pochodne – retinoidy
Retinoidy zawarte w kosmeceutykach służą uzupełnieniu niedoborów witaminy A w skórze, przyczyniają się do odnowy naskórka, regenerują jego warstwy. Witamina A należy do tzw. witamin młodości, ponieważ ma wpływ na opóźnianie zmian pojawiających się na skutek starzenia. Retinoidy wykazują bardzo silne działanie przeciwzmarszczkowe, jak również bardzo efektywnie zmniejszają zmarszczki już istniejące. Witamina A powoduje wygładzenie powierzchni skóry, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawia koloryt skóry (wykazuje działanie rozjaśniające), osłabia przebarwienia, ponadto znacznie poprawia nawilżenie skóry.
Witaminę A i retinoidy stosuje się w przypadku nadmiernego wysuszenia skóry, łojotoku, trądziku, zaniku wydzielania gruczołów łojowych, czyraczności czy też owrzodzeniach.
Witamina E (tokoferol)
Jest bardzo silnym biologicznym antyutleniaczem. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, chroni organizm przed działaniem promieniowania UV (w wyniku przyspieszenia procesu tworzenia się kolagenu i elastyny), a zastosowana w preparatach zawierających filtry przeciwsłoneczne, podwyższa działanie faktorów ochronnych. Ponadto witamina E powoduje unieczynnienie wolnych rodników, przyspiesza gojenie się ran i wygładzenie blizn, poprawia mikrocyrkulację krwi. Zwiększa także elastyczność skóry, jej nawilżenie, ujędrnienie, napięcie. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Stanowi bardzo ważny składnik stosowany w nowoczesnej kosmetyce. Znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik zapobiegający i terapeutyczny w przypadkach starzenia się skóry pod wpływem światła, poparzeń słonecznych, odbarwień, przebarwień, ropnych zapaleniach skóry. Witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne (chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych). Bardzo często jest używana w połączeniu z witaminą E. Kosmetyczne działanie witaminy C to głównie działanie przeciwrodnikowe (przeciwdziała uszkodzeniu komórek), wspomaga także syntezę kolagenu, wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UVA i UVB. Kosmeceutyki zawierające w swoim składzie kwas askorbinowy powinny być polecane osobom mającym problemy z rozszerzonymi naczynkami, ponieważ witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiega ich rozszerzaniu (poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych). Ponadto witamina C przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga system odpornościowy skóry.
KWAS HIALURONOWY Jest on mukopolisacharydem łączącym ze sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Kwas ten jest jednym z najważniejszych naturalnych składników nawilżających. Jest przede wszystkim stosowany jako regulator nawilżenia skóry. Tworzy on na powierzchni skóry porowaty film, który znacznie ogranicza proces parowania wody oraz chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników klimatycznych.
CERAMIDY Ceramidy są odpowiedzialne za właściwości spoiwa międzykomórkowego – bariery lipidowej regulującej wchłanianie i wydzielanie przez skórę. Odgrywają ogromna rolę w utrzymywaniu właściwego stanu naskórka. Podtrzymują prawidłowe napięcie zmarszczek mimicznych, chronią przed utratą wody, ale głównie rekompensują deficyt naturalnych, własnych ceramidów – wynika on naturalnych procesów starzenia się skóry. Ponadto ceramidy chronią skórę przed wpływem czynników zewnętrznych (słońcem, mrozem, wiatrem, czy też skażeniem środowiska).
PLACENTA Jest to wyciąg z łożyska, zawierający witaminy A, E, B2, B12, kwas foliowy, biotynę, aminokwasy, enzymy i oligoelementy. Wzmaga on metabolizm tkankowy, przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń skóry. Stosowany jest w preparatach przeznaczonych do skóry odwodnionej i starzejącej się.
MOCZNIK Stosowany jest głównie w przypadku wysuszonej skóry tzw. rybiej łuski. Działanie mocznika zależy od jego stężenia. W powszechnie stosowanych kremach, mleczkach do ciała czy balsamach wykorzystywane jest stężenie mocznika do 2 proc. (skóra staje się gładka i jędrna). Kremy i emulsje z 3–10 proc. zawartości mocznika wywierają efekt nawilżający, złuszczający i rozjaśniający (skóra przybiera jasny, złocisty odcień). Silniej nawilżają i złuszczają preparaty zawierające 10-procentowy roztwór mocznika. Jest to wykorzystywane np. przy cerze trądzikowej ze względu na działanie przeciwbakteryjne. Preparaty z wysoką zawartością mocznika (np. 20 proc.) skracają czas trwania świądu, w stężeniu około 50 proc. zalecane są przez dermatologów do stosowania np. w łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry czy wyprysku dłoni.
Powyższy artykuł jedynie skrótowo przedstawił niektóre z substancji występujących w dermokosmetykach. Z uwagi na dynamiczny rozwój przemysłu farmaceutycznego w tej dziedzinie warto uzupełniać swoją wiedzę na bieżąco.
Czego czasem nie ma na ulotkach? Mocznik (Urea) to jeden z najważniejszych produktów końcowych rozpadu aminokwasów w organizmie, wydalany jest wraz z moczem i potem. W kosmetykach używany jest od ponad 40 lat, ale nie był zamieszczany w opisach produktów z uwagi na źle kojarzącą się nazwę. Mocznik należy do grupy naturalnych czynników nawilżania (natural moisturizing factors – NMF), które odgrywają podstawową rolę w transporcie i utrzymywaniu wody w naskórku. Występuje w przestrzeniach międzykomórkowych, w otoczeniu włókien keratyny (białek wiążących). Mocznik jest higroskopijny, tzn. przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować. Wchodzi w skład wielu preparatów kosmetycznych oraz stanowi ważny element leczenia chorób, które cechuje suchość skóry lub nadmierne, nieprawidłowe rogowacenie naskórka.






hallina
Komentarze (1)
Komentarze (1)